d. 27 marts 2014

Søg Hele www: Kun danske sider:
   

Min hjemmeside om ølbrygning

Min første bryg
Retur til forsiden

Mine egne oplevelser som ølbrygger.

Jeg har brygget vin og øl i mange år, men det er også mange år siden jeg stoppede med det. Nu har jeg så fået lyst til at begynde med ølbrygning igen og så er det jo blot at gå i gang.

Fordi jeg har brygget før har jeg kendskab til de basale metoder og tips, men da det er mange år siden jeg sidst har prøvet at brygge mangler jeg at få det ind under huden igen. Jeg har derfor søgt og læst materiale på de utallige hjemmesider som behandler emnet ølbrygning, men jo mere jeg læste jo større blev min forvirring, så jeg besluttede at skaffe mig noget udstyr og så gå i gang.

Sidst jeg bryggede brugte jeg to vinballoner af glas, gærrør til at lukke ballonen med under gæringen, hævert til at få bryggen fra vinballon. Desuden et termometer, en öchlevægt, alkoholmåler, vinometer, disse fire ting havde jeg gemt. Jeg vil helst have gærtanke der kan tåle kogende vand, så er det nemmere at sterilisere tingene inden brug, så derfor blev det til plastik spande denne gang.

Til opbevaring af brygget brugte jeg en bier keg. Det er en tønde/kugle med aftapningshane for neden og trykmåler og Co2 påfyldnings studs for oven. Det var en dejlig nem måde at opbevare øllet på for jeg havde kun én beholder at rengøre, så sådan en vil jeg have igen hvis jeg kan finde en. Metoden med at tappe på flasker har jeg prøvet, men det giver efter min mening alt for meget arbejde.

Nå, men jeg fandt ud af at i dag bruger man f.eks. små øltønder i blik, kaldet Keg’s (med hårdt g) så jeg fandt en Hjemmebrygger butik hvor jeg købte følgende.

2 gæringsspande med låg og gærlås (det er rart at have en ekstra spand til omstikning m.m. – derfor 2)
1 hævert (den gamle jeg har er blevet lidt ulækker)

4 mini kegs (øltønder)

4 sikkerhedspropper (bong’s)

1 taphane/fustagehåndtag (så jeg kan få det færdige øl skænket op)

1 pk Co2 patroner til fustagehåndtaget (skal lave tryk i ankeret)

1 tb ølfedt (smøremiddel levnedsmiddelgodkendt) til at smøre fustagehåndtagets sugestuds med før det stikkes i festfadet.

Det hele kan købes som et komplet fadøls startsæt

2 ølsæt (startsæt til at blande op og sætte til gæring) Jeg købte 2 pakker nu jeg var der og så har jeg lidt tid til at fundere over hvad der skal ske fremover med min brygning.

Så gik jeg i gang. d. 18 marts. Jeg klippede toppen af den ene pose med ølsæt. Her fik jeg en overraskelse idet jeg klippede hul på posen med maltekstrakten, det havde jeg ikke ventet. I en indvendig lomme ved siden maltekstrakten lå en brugsanvisning og en pose med tørgær.

Posen med maltekstrakt hældte jeg i en gryde (6-7 ltr) og lod posen hvile på grydens kanter for at al det klistrede maltekstrakt kunne løbe ud. Det varede vel ½ times tid. Derefter fyldte jeg posen med varmt vand fra hanen (ca. 50 grader) rørte lidt i det for at opløse maltekstrakten og hældte det i gryden.

Gryden blev sat på komfuret og jeg tilsatte 1 kg st. melis hvorefter jeg tændte for kogepladen og rørte rundt i massen for at opløse det. Da temperaturen nåede omkring 75 grader hældte jeg grydens indhold over i gærspanden som så fyldtes op til 23 liter. Her brugte jeg vand direkte fra hanen. Først nogle liter koldt vand hvorefter jeg kontrollerede temperaturen i gærspanden, jeg skulle ned under 25 grader (det som gæren kan tåle)

Da spanden var fyldt med 23 liter var temperaturen 30 grader så jeg satte låg på spanden og flyttede den uden for hvor der var 6 graders varme. Efter ca. 1½ time var temperaturen i spanden faldet til 24 grader og jeg dryssere tørgæren i og rørte rundt. Påsatte låg og gærlås og satte beholderen i et rum med ca 20 graders varme. Det var i aftes kl. 22 og nu næste formiddag bobler gærlåsen lystigt som tegn på at gæringen er gået i gang.

d. 26 marts. Nu er der så gået 7 døgn og jeg har omstukket brygget til en ny gærbeholder. Øllet ser fint ud og har en god smag. Jeg målte vægtfylden oechle som lå tæt på 0. Alkoholprocenten kunne jeg ikke måle, men mon ikke der er blevet noget ?

d. 29 marts. Nu har jeg fyldt øllet på fade, 4x5 ltr samt en 5 ltr. stakitøl flaske, flasken skal være min kontrolflaske hvor jeg kan se og vurdere øllet, jeg kan jo ikke se det i festfadene. Først skollede jeg fade, flaske og redskaber så jeg er helt sikker på at det er HELT RENT og at der ingen bakterier sidder tilbage på det, så opløste jeg 100 gram st. melis i 1/4 ltr kogende vand og fordelte i de 5 fade, det blev 50 ml. til hver, hvorefter jeg tappede øllet med en hævert, jeg synes det tog lang tid men nu er det overstået. Nu skal fadene så stå lunt i 2 uger for at lave tryk i beholderne, hvorefter det skal flyttes til et køligt sted for at klare/bundfælde. Jeg kunne ikke nære mig for at prøvesmage, øllet så fint lys ud og har en frisk humlet smag selv om det er lunkent, uhmmmm........

Siden 18 marts har jeg læst en masse om øltyper, gærtyper, humletyper, malttyper osv, og jeg er stadigvæk usikker på mange ting. Der findes et utal af startsæt, all grain sæt, maltekstrakt osv. Men jeg har ingen anelse om hvordan de smager og hvad jeg skal vælge, så jeg overvejer at lave næste bryg med maltekstrakt, humle og gær for så at se hvad jeg får ud af det.

d. 10. april. Så er ølfadene flyttet til et køligt værelse (12-15gr) for at klare. Når jeg ser på øllet i stakitøl flasken, er øllet stadigvæk søret, men jeg kan også se, at der sidder en del bundfald/gærrester på siderne og i bunden, så jeg tror på at øllet er ved at være klart.

d. 13. april. Øllet står ved ca. 13 grader og jeg har omstukket min 5 ltr flaske til en ny beholder og øllet er fint og klart, det smager også godt. Det har en frisk let bitter smag, ligesom jeg synes om og klarheden er jeg også godt tilfreds med.


Det jeg har lært indtil nu:
Mit næste bryg som snart er færdigt med første gæring vil jeg, når der er 5 min mellem hvert blop, omstikke til en ny gærtank og så lade det stå yderligere en uges tid for at klare, inden jeg omstikker til fade. På den måde bliver jeg af med langt det meste af gærresterne og kan nemmere få en klar øl
Renlighed er et must når du brygger. Du kan se, lugte eller smage om en ting er ren, men bakterierne har ingen duft, derfor skolder jeg konsekvent alt hvad jeg bruger til ølbrygningen INDEN jeg bruger det og også når jeg er færdig. Jeg tror selv på at det er nøglen til godt og klart øl. Hvis et remedie ikke kan tåle kogende vand, så vil jeg slet ikke bruge det i min bryg.
d. 05. maj
Nu er der taget hul på det sidste fad af denne bryg og jeg må sige det har været over mine forventninger.
En dejlig frisk, let bitter øl med et fint skum, - Jeg synes den er blevet bedre og bedre.
Den brygger jeg gerne igen :-) og nu ved jeg at den vinder betydeligt ved at gemme den nogle uger