d. 3 april 2014

Søg Hele www: Kun danske sider:
   

Min hjemmeside om ølbrygning

Mine egne oplevelser som ølbrygger
Retur til forsiden



Mit bryg nr. 2

Nu har jeg så valgt hvad det skal være for en øl jeg vil brygge og jeg har været på indkøb i dag. Jeg vil brygge en guldøl og den skal være lidt mørk i det, det synes jeg om.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Dato: 3. april 2014

Øltype: Guldøl 25 ltr

Opskrift:
4 ltr vand 100° til eftergydning

10 ltr vand 70°
½ kg valset pilsner malt --65° i 30 min.

3 kg lys maltekstrakt --omrøres til opløst
½ kg meget mørk maltekstrakt --omrøres til opløst

temperaturen hæves til kogepunktet.

100 gr Northern Brewer humle (90 gram bruges)
--30 gram i 30 minutter småkoge (bitterhed)
--30 gram i 10 minutter småkoge (smag)
--30 gram i 10 minutter slukket for blusset (aroma)

1 pk Safbrew US-05 DCL-gær (overgær)
--Gærstarter af 2 spsk st. melis og 2 dl. Kogende vand

Gærtanken fyldes op til 25 ltr med vand fra den kolde hane

Gæren tilsættes når temperaturen i gærtanken er 25/30°

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Målinger:
3. april startgæring, vægtfylde målt til 58 Öchsle
17. april 3 spsk gelatinepulver opløst i et par deciliter kogende vand, afkøles til 25° og tilsat bryggen for at klare.
18. april slutgæring, vægtfylde målt til 18 Öchsle
24. april, vægtfylde målt til 20 Öechsle ved 15°C


Nogle notater fra min brygdag

Lærredsposerne lavede jeg af et gammelt lagen. Jeg rev det i stykker og syede poser i 3 forskellige størrelser, da jeg ingen erfaring har endnu, måtte jeg prøve mig frem. Jeg syede poser med blot en enkelt stikning på de 3 sider og ingenting foroven og med følgende ca. færdigmål:
53x35 cm
Denne størrelse er nok for stor til mit project, den kan sikkert rumme 3-4 kg malt
37x28 cm
Denne størrelse brugte jeg til 500 gr valset malt, den passede fint og malten havde god plads så kraften kan komme ud
37x23 cm
Denne str. brugte jeg til humle og her var der også god plads så humlen kunne suge vand og afgive aroma

Poserne lukkede jeg foroven med et stykke sejlgarn og et dobbelt halvstik


Jeg kender overhovedet ingen af ingredienserne og det med den meget mørke maltekstrakt er helt min egen ide fordi jeg godt kan lide mørkt øl

Jeg startede med at skolde alle remedierne som jeg skulle bruge, det var tidligere vasket i en soda opløsning (1 spsk pr. liter vand) det brugte jeg altid da jeg bryggede før i tiden så det dur vel endnu.
Så hældte jeg 10 ltr i min 18 ltr gryde og satte det over på komfuret og ventede på at det nåede en temperatur på 65-70 grader

Da temperaturen var nået kom jeg den valsede pilsnermalt i (i en pose jeg havde syet at en rest lagen) og lod det koge i ½ time. Det var lidt svært at holde temperaturen på 65-70 grader, så mit grydevand blev på 70-75 grader i stedet for, man kan jo ikke bare skrue ned, men må også vente på at vandet afkøler og det var der ikke rigtig tid til.

Efter en ½ time tilsatte jeg den tørrede maltekstrakt af nogle gange. Det klumper helt vildt så jeg rørte længe rundt i suppen for at få opløst det hele. Da jeg efter et stykke tids omrøring ikke kunne fange flere klumper med min grydeske, skruede jeg op for suppen for at få den i kog.
Jeg blev lidt overrasket over hvor meget den mørke maltekstrakt farvede væsken, det kom som sagt bag på mig at 500 gr virkede så voldsomt på farven, men nu må jeg jo se / smage resultatet, det bliver sikkert godt.......... :-)

Da det kogte skruede jeg lidt ned og tilsatte den første portion humle (1/3), Jeg havde også syet lærredsposer af lagenrester til humlen, det har jeg læst skulle være nemmere når jeg skal have det hele fisket op igen
30 min på simreblus og så skal næste portion humle (1/3) tilsættes.
10 min på simreblus og nu er det tid for den sidste portion humle (1/3)

Så blev den sidste pose humle tilsat og jeg har slukket for gryden
Efter 10 min fiskede jeg de tre poser humle op og klemte vandet ud af dem.
Urten blev nu hældt på min gærtank og jeg tilsatte ca 11 liter vand fra den kolde hane så jeg havde 25 liter ialt i gærtanken, rørte lidt i det og målte temperaturen til ca 37 grader. Jeg synes det er noget pjat kun at brygge 15 eller 20 liter for arbejdet er det samme, men nydelsen varer længere hvis der er en større mængde at tage af :-)
Hvis øllet får en lavere alkohol % så vil jeg hellere tilføre mere malt til opskriften

På med låget og ud på terassen hvor der i øjeblikket er ca. 4-5 graders varme.
Nu endelig er urtens temperatur faldet til omkring 29 grader Celsius og jeg kan tilsætte gæren som jeg startede tidligere på aftenen. Jeg ved ikke om det går an at tilsætte gær ved 29 grader, det har jeg læst flere steder, men jeg lærte for mange år siden, at vente til temperaturen var under 25 grader, for ikke at slå gærcellerne ihjel, så det sidder dybt i mig endnu, men jeg vovede det ene øje og tilsatte gæren.

Her til morgen kan jeg nu konstatere, at gæringen er i fuld gang, så nu skal jeg blot vente...........
Datoen er d. 4 april

13. april. Der er stadigvæk gang i gæringen, der kommer et blop for ca. hvert 3 minut, så jeg venter et par dage endnu inden jeg omstikker. Temperaturen i rummet hvor gærtanken står er 20-22 grader.

17. april. Nu har øllet stået til gæring i 14 dage og jeg stikker om til en ny beholder. En måling af øllet viste ca 15 Öchsle = FG 1015 og øllet smagte ok, omend det nok har en "støvet" smag og men det meget plumret. br>
Jeg har opløst 3 tsk gelatine i kogene vand og hældt i den nye gærtank inden jeg tappede øllet derover.
Øllet er nu sat i et rum med ca. 12 grader og skal stå der en uges tid, i håb om at det klarer.
Vi får se!

18. april. I dag skinner solen og jeg er rigtig glad, jeg kunne ikke nære mig for at se til mit bryg, så jeg tog en kande og "skummede" forsigtig en liter op. Øllet er nu næsten helt klart !!! - der er sket en fantastiks ændring bare fra i går hvor øllet lignede pløre. Nu lader jeg gærtanken stå i fred en uges tid.

24. april. Øllet er nu tappet på fade og flasker og jeg har tilsat 20gr. st.melis, opløst i kogende vand, pr. 5 liter øl. Øllet skal nu stå en uges tid for at karbonere.

27. april. Jeg har læst mere på karbonering og min vurdering er nu, at jeg har tilsat for lidt sukker til fadene. Afhængig af hvilken temperatur øllet har gæret ved, vil der være forskellig mængde Co2 tilbage i det, gæret ved 20-22°C som jeg har gjort er der kun 0,85 rumfang Co2 i fadet (aflæst i en tabel), 4 gr. sukker pr. liter øl giver 1 rumfang Co2, og da jeg har tilsat 4 gram pr. liter plus det der er til rest efter gæringen, vil mit øl efter teorien ende på et Co2 rumfang på 1,85.
Så her til morgen opløste jeg 100 gr. st. melis ekstra i kogende vand, afkølede og hældte på fadene. Bong'sene (åndssvagt navn) kunne jeg ikke tage ud før jeg havde skubbet sikkerhedsventilen ned i fadet, så der må den så blive liggende til jeg har tømt fadet. Jeg hældte lidt øl af fadene for at give plads til sukkervandet som jeg hældte på påsatte ny bong's og vendte lidt rundt på fadene for at blande indholdet. Fadene sat på plads til karbonering. Tilbage til teorien, så vil mit øl ende med at have et Co2 rumfang på 2,85.