d. 18 april 2014

Søg Hele www: Kun danske sider:
   

Min hjemmeside om ølbrygning

Mine egne oplevelser som ølbrygger
Retur til forsiden



Mit bryg nr. 3

Jeg vil brygge en pilsner øl efter denne opskrift.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Dato: 18. april 2014

Øltype: Pilsner øl 25 ltr

Opskrift:
4 ltr vand 100° til eftergydning

10 ltr vand 70°
½ kg valset pilsner malt --65° i 30 min.

3 kg lys maltekstrakt --omrøres til opløst

temperaturen hæves til kogepunktet.

100 gr Cascade humle (80 gram bruges)
--27 gram i 45 minutter småkoge (bitterhed)
--27 gram i 15 minutter småkoge (smag)
--27 gram i 10 minutter slukket for blusset (aroma)

1 pk Safale S-04 DCL-gær (overgær)
--Gærstarter af 2 spsk st. melis og 2 dl. Kogende vand (brugte kun det halve af tørgæren)

Gærtanken fyldes op til 25 ltr med vand fra den kolde hane

Gæren tilsættes når temperaturen i gærtanken er 25/30°


^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Nu er jeg så nået til min bryg nr. 3 og jeg kan godt mærke at jeg er ved at finde min gamle rytme igen. Tingene går noget nemmere nu.
Brygningen forløb fint, men det tog dog næsten 5 timer. Det viste sig at min nyindkøbte suppegryde på 18 L var blevet hul i bunden så den ikke slutter
tæt til kogepladen, så den må jeg have byttet til næste bryg.

Jeg har denne gang klippet nogle små huller i mine humleposer (se min bryg nr. 2) fordi lærredet er for tæt og luften har svært ved at komme ud, med det resultat
at humleposerne flyder oven på urten hvis jeg ikke holder dem trykket ned. Jeg har overvejet om jeg skal lægge nogle sten i poserne næste gang.

Jeg fandt også ud af, at humleposerne godt må være lidt større, så jeg kan få en hånd fyldt med humle ned i posen.

For at køle urten hurtigt ned denne gang, anbragte jeg gærtanken i en murbalje med rindende vand. Det afkølede urten fra 42° til 26° på 3/4 time.
For at holde vandslangen nede i bunden af baljen snoede jeg et stykke ståltråd omkring den og satte gærtanken oven på det. Når jeg så åbner vandhanen
og lader vandet løbe ganske stille, stiger det op og det ældste/varmeste vand løber så over kanten af baljen. Jeg havde egentlig tænkt på at sætte en slange-
studs i baljen så jeg kunne tilslutte en tilgangs slange og afgangs slange uden på baljen, men jeg nøjes med den simple løsning indtil videre. Måske, hvis jeg
skal indendørs når det bliver vinter kan det være jeg udfører løsningen så jeg kan lede overskudsvandet i kloakken.

Målinger:
18. april startgæring, vægtfylde målt til 54 Öchsle
19. april gæringen er i fuld gang
25. april gæringen er gået i stå og har været det i nogle dage.
Jeg har målt med min Öechsle vægt og den viser omkring 18, så det er vist ok. Øllet er lidt plumret, så jeg har opløst 1½ spsk gelatinepulver i lidt kogende vand og tilsat bryggen under omstikning til ny beholder. Gærtanken er nu flyttet til et lidt køligere sted, men det er lidt svært at finde kølige steder på denne årstid.
Bryggen skal nu stå og klare en uges tid før den skal på fade.
Øllet smagte frisk og dejligt, selv om det ikke var afkølet eller karboneret endnu.
02. maj hældt øllet på fad og flasker. Tilsat 180 gr. st. melis opløst i lidt kogende vand og hældt i en tom gærtank hvorefter øllet blev tappet over i samme tank. Derefter tappet på fade og flasker og stillet til lagring.
08. maj prøvesmagt bryggen og den er dejligt fyldig og helt klar med et fint skum.