d. 30 april 2014
Mine egne oplevelser som ølbrygger
Retur til forsiden
Mit bryg nr. 4
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Dato: 30. april 2014
Øltype: Ale / lager øl 25 ltr
Opskrift:
4 ltr vand 100° til eftergydning
10 ltr vand 65°
½ kg valset cara crystal malt 65° i 30 min.
3 kg lys maltekstrakt -omrøres til opløst
temperaturen hæves til kogepunktet.
100 gr Styrian golding humle (80 gram bruges)
- 40 gram i 45 minutter småkoge (bitterhed)
- 20 gram i 15 minutter småkoge (smag)
- 20 gram i 10 minutter slukket for blusset (aroma)
1 pk Safale US-05 DCL-gær (overgær)
Gærstarter af 2 spsk st. melis og 2 dl. Kogende vand (brugte kun det halve af tørgæren)
Gærtanken fyldes op til 25 ltr med vand fra den kolde hane
Gæren tilsættes når temperaturen i gærtanken er 25/30°
Målinger:
Opskrifter foreskrev FG 1045,
Mine målinger med Öeschle vægt:
30. april målt til 48 Öeschle, så det må være fint.
08. maj målingen viser 16 Öeschle
19. maj målingen viser 14 Öeschle
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
30. april.
I brygopskriften står der 2-3 timer, jeg startede kl. 11:34 med at sætte vand over, hvorefter jeg afvejede malt og humle samt lavede gærstarter.
Klokken var 16:45 da gæren var hældt på gærtanken og jeg havde vasket og ryddet op, så det er lidt mere end det der stod. Man skal have god tid når der skal brygges.
Alt forløb ellers som jeg havde forventet og min nye gryde virker perfekt.
1. maj
Der er tilsyneladende ikke kommet gang i gæringen her til morgen, der var ingen aktivitet i gærrøret. Jeg lættede låget og kiggede ned i beholderen og så et flot tykt lag skum dække øllet, det er tegn på at gæren er i fuld gang så alt er som det skal være.
8. maj.
Gæringen har været gået næsten i stå i de sidste 4-5 dage og i dag har jeg så taget låget af gærspanden og kigget til øllet. Der var en lille smule skum på bryggen og en måling med Öechsle vægt viser 16, så det må være færdiggæret.
Øllet blev tappet på ny gærtank og jeg opløste 1 spsk gelatinepulver i lidt kogende vand, afkølte og hældte i den nye gærbeholder.
Gærbeholderen er nu flyttet til et andet rum hvor temperaturen er 18,5°C, Her skal det stå en uges tid i ro før jeg kigger til det igen.
19. maj
Nu er øllet færdigt, Måling med öeschlevægt viser 14, altså = FG 1014. Det skal så give en alkohol% på (48-14)/7,4 = 4,59% hvilket jeg er udmærket tilfreds med.
Øllet tappes på 3 stk 5 ltr stålfade og resten på ½ ltr. flasker. Jeg synes det er rart at have lidt flaskeøl ved siden af fadene.