d. 23 maj 2014
Mine egne oplevelser som ølbrygger
Retur til forsiden
Mit bryg nr. 6
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Dato: 23. maj 2014
Øltype: Season Ale 25 ltr
Jeg har et færdigt ølsæt stående som jeg købte for et par måneder siden, det vil jeg have gang i, men da sættet kun indeholder 1,8 kg malt vil jeg tilsætte noget mere for at få en mere fyldig og velsmagende øl. Det er ikke en opskrift jeg har fundet, bare en jeg selv har fundet på.
Opskrift:
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^<
arbejdsgang:
5 ltr vand 100° til eftergydning
15 ltr vand 65°
500 gr valset cara crystal malt 65° i 75 min.
1800 gr. maltekstrakt fra ølsættet -omrøres til opløst
Posen fyldes med varmt vand nogle gange for at få alt maltekstrakten ud
750 gr lysebrun maltekstrakt -omrøres til opløst
250 gr mørkebrun maltekstrakt -omrøres til opløst
temperaturen hæves til kogepunktet.
Der er tilsat humle til ølsættet og den medfølgende maltekstrakt smager også meget besk, så det er sikkert ok, men jeg læste et sted, at man med fordel kan tilsætte ekstra aromahumle til et ølsæt, så det prøver jeg.
10 gram Saaz, alpha 3,15% tilsættes når malten har kogt 15 min. og skal med i gærtanken og forblive der til første omstikning.
For at holde lærredsposen nede i urten, har jeg kommet et par sten i posen.
Gærstarter lavet med ca. 7 gram af den medfølgende tørgær, 2 spsk st. melis opløst i 2 dl. vand.
Det er en M03 Newcastle Dark Ale gær fra Mangrove Jack's og der er sidste salgsdato på pakken, så den tror jeg er ok.
Gærtanken fyldes op til 25 ltr med vand fra den kolde hane
Gæren tilsættes når temperaturen i gærtanken er 25/30°
Mine målinger med Öeschle vægt:
23. maj: OG målt til 43 öeschle, altså 1043
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^