Opdateret 7. Oktober 2006

Herunder finder du en god opskrift på Fynsk rygeost.

Ingredienser :
2 ltr. Sødmælk, skummetmælk eller fløde.
Hø og tørt græs.

  1. Hæld mælken i en lerkrukke og sæt den et lunt sted i et døgn.
  2. Tag et dørslag og læg et vådt tyndt klæde i. (viskestykke eller lign.)
  3. Drys kommen i klædet, fordel det over hele bunden.
  4. Brug en hulske til at øse ostemassen op i dørslaget med.
  5. Lad dørslaget med ostemassen stå 3-4 timer og dryppe af.
  6. Vend osten ud på en tallerken, tag klædet væk og vend osten tilbage i dørslaget.
  7. Ryges over havrehalm og grønne brændenælder, (alternativt hø og grønt græs). 
  8. Hvis det ryger meget så lad osten stå fra 1 min til 10 min. Forsøg dig frem til det resultat som smager dig bedst.
  9. Vend osten ud på en flad tallerken og den er klar til at servere.
  10. Osten er holdbar i en uges tid.

Bålet kan arrangeres på jorden.  Læg et par mursten omkring ildstedet og sæt et cementrør (ca. 1/2m langt) oven på stenene.  Røret kan bruges til at sætte dørslaget i under rygningen,.

Hvordan ?
Sådan !
fjorgensen@c.dk