pil pil pil pil
Mads Christensen
(1789-1871)
Maren Christensdatter Stoiholm
(1796-1868)
Poul Nielsen
(1818-1879)
Karen Marie Christensdatter
(1817-1884)
Niels Christensen Madsen Stoiholm
(1832-1894)
Mariane Poulsen
(1849-1891)

Christian Madsen
(1874-1937)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
Kirsten Jørgensen

Christian Madsen 4

  • Født: 8-11-1874, Førby, Hundborg Sogn
  • Døbt: 3-1-1875, Hundborg Sogn, Hundborg Herred, Thisted Amt
  • Ægteskab: Kirsten Jørgensen den 15-11-1903 i Landet Kirke, Landet Sogn, Tåsinge, Svendborg Amt
  • Død: 4-2-1937, Amtssygehuset i Ringe, Gudme Herred, Svendborg Amt i en alder af 62 år
  • Begravet: 10-2-1937, Ellested Sogns Kirkegård, Vinding Herred
Billede

punkttegn  Notater:

*
Arbejdsmand ved landbruget

Født:
kb_thisted_hundborg_hundborg_1868_1882_opslag_32.tif

8 nov 1874 døbt i kirken ?****? D. 3 januar 1875
Forældre: Gårdmand Niels Madsen Stoiholm af Førby og hustru Mariane Poulsen. Moderen 25 ?****?. 26 år
Faddere: husmand Niels Peter Madsens søn af Førby, Peder Rasmussens søn af Nr. Vorupør, husmand Christen Stoiholm, af Førby, husmand og fisker Niels Poulsen af Stenberg, ungkarl Jørgen Poulsen af Stenberg.
Anmærkning: Moderen indført den 3 januar 75.

Dødsprotokol: Niels Christensen Madsen Stoiholm
Skifte side 1: Niels Christensen Madsen Stoiholm
Skifte side 2: Niels Christensen Madsen Stoiholm

Christian voksede op på Stoiholm, en lille ejendom der ligger ved en sø nogle kilometer øst for Vorupør. Faderen ernærede sig som tømrer på Vorupør Skibsværft, lidt landbrug og drev måske lidt fiskeri ved siden af.
Christian voksede op sammen med sin lillebror Otto Madsen. De har sikkert sejlet og fisket i søen som de boede ved siden af og om vinteren har de måske løbet på skøjter der. Da Christian voksede op kom han til at køre dagvogn mellem Vorupør og Thisted. Hans mor døde i 1891 da han var 17 år, og hans far døde i 1894 da han var 20 år. Det har sikkert været et hårdt slag for ham og hans lillebror som var 3 år yngre, sådan at blive forældreløse i så ung en alder.
I skiftet efter hans far, Niels Christensen Madsen Stoiholm kan vi læse, at det blev vedtaget at bortsælge ejendom og indbo. Således befriet for alle forpligtelser forlod Christian barndomshjemmet i Førby og drog ud i "den vide verden". Hvordan han så er havnet på Tåsinge hvor han mødte min mormor Kirsten Madsen får vi aldrig at vide. Det forekommer mig utænkeligt at drage fra Thy direkte til Tåsinge, han skulle jo krydse først Limfjorden, dernæst Lillebælt og til sidst Svendborgsund, han må givetvis have mødt nogen som han har slået følge med og måske var en af dem fra Tåsinge, hvordan skulle det ellers ske ?.


Ægteskab : kb_svendborg_sunds_landet_1892_1907_opslag_134.jpg

d. 15 nov 1903 i Landet Sogn, Landet Kirke af sognepræst V. Skouboe
Brudgom: Christian Madsen, ungkarl, arbejdsmand af Hvidkilde, Egense Sogn, Sunds Herred. Født i Stoiholm i Førby, Hundborg Sogn og Herred, d. 8 november 1874, søn af husmand Niels Madsen (Stoiholm) og hustru Mariane Poulsen af Stoiholm i Førby, Hundborg Sogn og Herred.
Brud: Kirsten Jørgensen, pige af Strammelse Hospital, Landet Sogn, Sunds Herred. Født samme sted d. 18 august 1881, dater af indsidder Jens Hansen Jørgensen og hustru Maren Kirstine Hansen af Strammelse Hospital.
Forlovere: Poul Kristian Jørgensen, Indsidder, arbejdsmand af Hvidkilde Ladegaard. Karl Kristian Pedersen, Indsidder, arbejdsmand af Hvidkilde Ladegaard
Tillysning bestilt 30 okt, fundet sted 1, 8, og 15 november 1903



Død:
kb_svendborg_gudme_ringe_1932_44_opslag_56.jpg

4 febr 1937, Amtssygehuset Ringe, Rine Sogn, Gudme Herred, Svendborg Amt
begravet af sognepræst Fabricius d 10 febr. 1937, Ellested Sogns Kirkegård, Vinding Herred
Gift arbejdsmand, Ellested, Ellested Sogn, Vinding Herred, Svendborg Amt. Søn af husmand Niels Madsen og hustru Mariane Poulsen, Hundborg Sogn og Herred, Thisted Amt, født der d. 8 november 1874, gift med efterlevende Kirsten Jørgensen, Ellested (sidste fælles bopæl)

Familierapport

Billeder af Kirsten og Christian

FT 1906: ft_svendborg_sunds_egense_hvidkilde_1906.jpg
Christian Madsen 8/11-74, Husfader, Daglejer ved Agerbrug, født Hundborg Sogn, Thisted Amt
Kirsten Madsen født Jørgensen, 18/8-81, husmoder, født Landet Sogn, Svendborg Amt
Niels Christian Madsen, 15/2-04, barn, født: Egense Sogn, Svendborg Amt
Marie Kirstine Madsen, 12/02-05, barn, født: Egense Sogn, Svendborg Amt

FT 1911: ft_svendborg_sunds_tved_tved_skovhave_38_b_10_ft_1911_a1711_dda.tif
Christian Madsen, 8-11-1876, gift, husfader, skovarbejder og husmand, Hundborg, Thisted Amt
Kirsten Jørgensen, 18-8-1881, gift, husmoder, , Landet, Tåsinge
Niels Christian Madsen, 15-02-1904, ugift, barn, , Egense
Marie Christien Madsen, 12-02-1905, ugift, barn, , Sørup
Thorah Emilie Madsen, 31-07-1906, ugift, barn, , Sørup
Jenny Eleonora Madsen, 20-12-1907. ugift, barn, , Tved
Carl Axel Madsen, 13-10-1909, ugift, barn, , Tved
Julie Kristin Jørgensen, 15-05-1887, ugift, svigerinde, , Landet Taasinge
Vanda Emilie Jørgensen, 13-09-1910, ugift, hendes barn, , Tved


Erindringer om Christian Madsen og Kirsten Jørgensen fortalt af deres datter Jenny Eleonora Agnethe Jørgensen.

Konfirmeret 30. september 1888i Vorupør Kirke

Christian ville gerne have haft at at hans kone havde heddet Christine i stedet for Kirsten. Han syntes det lød bedre med Christian og Christine. På en slægtstavle han lavede, skrev han derfor Christine. Knud Anker, født 1916, har fortalt at da han var 6 år var han var med til at farvelægge flagene og blomsterne. Slægtstavlen hang i lang tid hos Svend og Karin, siden hos Viggo og Signe og nu står den i kælderen hos Bent Kurt Madsen på Frederiksberg.
Christian arbejdede på gårdene som røgter i mange år. Han havde et godt tag på de store tyre og var ikke bange for dem, det var altid ham der blev sendt bud efter, hvis en af tyrene gik amok eller hvis de slap løs, hvilket kunne ske. Christian kunne gå lige hen til tyrene imens han snakkede roligt til dem, og tage fat i deres tøjer og så trække med væk. Når tyrene var på græs om sommeren var de tøjret, det brugte man dengang. Det kunne så hænde at de skubbede til ham med deres hoved når han kom for at flytte dem, men han sagde bare, nå, nå….rolig, rolig og fortsatte uanfægtet med at slå pløkken i jorden.
Til måltiderne sad familien bænket om køkkenbordet. Christian sad for bordenden og så sad børnene rundt ved siderne, Viggo, som var den ældste, sad ved venstre side af Christian. Christian døjede med at tygge brødskorperne og skar dem derfor af, men fordi intet måtte gå til spilde, skubbede han dem diskret over til Viggo som så måtte spise dem. Engang var Viggo blevet sur på sin far over et eller andet og havde skældt ud. Han afslutte med at sige "og så for øvrigt vil jeg ikke spise dine brødskorper mere !"
Drengene skulle hjælpe Christian med noget af arbejdet på gården. Sommetider lavede de sjov med ham som dengang de var sendt på høloftet for at kaste strøelse ned til kreaturerne. De havde samlet en ordentlig dynge ovenfor lemmen, godt med avner osv. men ventede ganske stille på at deres far skulle reagere. Til sidst kom han hen under lemmen og stillede sig med armene i siden, kiggede op og råbte "Nå, bliver det snart til noget ?" hvorpå drengene skubbede al strøelsen lige ned i hovedet på ham. Christian råbte op og prustede noget, men kunne da godt se det sjove i det for han fortalte det til Kirsten da han kom hjem.
Gunnar havde også mange sjove indfald. Engang fik de hver en hel ansjos og det var ikke hver dag der var råd til det. Så sagde han : "Nu leger jeg at jeg er en stor hval som sluger en torsk" hvorpå han lagde hoved godt tilbage og så tog han ansjosen i én mundfuld.
En anden gang skulle han vise sin mor en tryllekunst, han tog en tændstik, stillede sig foran sengen, slog en ordentlig prut og væltede bagover i sengen mens han strøg tændstikken og holdt den om til bagdelen, hvorved der stod en ordentlig stikflamme ud.
Nytårs aften havde drengene gerne fået fat i en klump karbid og en tom blikdåse hvor de havde bundet et stykke ståltråd fast imellem låg og bøtte så låget ikke fløj væk og lavet et lille hul i bunden af bøtten. Så kom karbidklumpen i bøtten, en tår vand eller en spytklat på karbidet, på med låget og så en tændstik revet og sat under dåsen som så skød låget af med et vældigt knald. På et tidspunkt gav det selvfølgelig ikke højt nok brag og så fandt de på at tage en mælkejunge, binde låget fast med et stykke snor, hul i bunden osv. og det kunne give et ordentligt knald !
Både Knud og Gunnar var nogle adrætte fyre som kunne slå kraftspring, vejrmøller og gå på hænder, det var sjovt at se.
Sønnerne Viggo, Aksel og Gunnar spillede på harmonika.
Desværre skete det at Christian slog sig på flasken. Hvis han kom fuld hjem kunne han være grov over for Kirsten og børnene, men så sendte Kirsten et par af de store drenge ned til forvalteren på Lykkesholm for at hente hjælp. Forvalteren sendte gerne et par karle efter Christian som så måtte overnatte i "kapellet" et rum som var over indgangspartiet ved voldgraven på Lykkesholm. Næste dag når branderten var sovet væk, var han normal igen.
En anden gang havde Christian givet sig på vej til købmanden efter brændevin med en tom flaske i lommen. Det passede ikke Kirsten, men hun kunne ikke rigtigt gøre noget ved det, dog tog hun en sten og smed efter ham. Stenen ramte lommen som flasken var i og flasken gik i stykker. Hun blev lidt befippet over at have ramt ham og var lidt spændt på resultatet, men han sagde ingenting, han gik blot ud i vejkanten for at tømme lommen for glasskår og fortsatte sin vandring.
Christian kunne også finde på at gå med nogle landstrygere hvis der kom nogen forbi. Så kunne der gå flere uger inden han kom hjem igen. Når han så kom hjem igen var han en meget lille karl som bad Kirsten om godt vejr og penge til en lille halv til at slutte af på. Han fortalte at han når han var i stalden kunne se nogle små mænd. De var over det hele og de grinede af ham og sagde . "Se ham Christian… sikke han ka' ja sikke han dog ka' ", han havde jo delirium, og så kunne der gå længe inden han drak igen.
Engang da der skulle koges kartofler i gruekedlen, så skulle Jenny, der dengang var omkring 6 år, se efter det. Desværre skete det uheldige, at kedlen kogte tør for vand og hun fik så mange klø af sin far, at hun besvimede. Så klø har nok været en del af børnenes opvækst.
Et barnebarn til Christian Madsen, Birgith Waarsoe Madsen, datter af Svend Madsen har oplyst, at Christian Madsen i sine helt unge dage (16-20 årig) kørte dagvogn fra Vorupør til Thisted indtil han pludselig en dag stak af til Fyn.


Billede

Christian blev gift med Kirsten Jørgensen, datter af Daglejer Jens Hansen Jørgensen og Maren Kirstine Hansen, den 15-11-1903 i Landet Kirke, Landet Sogn, Tåsinge, Svendborg Amt. (Kirsten Jørgensen blev født den 18-8-1881 i Strammelse, Landet Sogn, Tåsinge, døbt den 2-10-1881 i Landet Kirke, Landet Sogn, Tåsinge, Svendborg Amt, døde den 13-7-1958 i Plejehjemmet "Gamle Møllegård, Horne Sogn og blev begravet den 16-7-1958 i Ellested Sogns Kirkegård, Vinding Herred.)




Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 13-12-2014 med Legacy 7.5 fra Millennia