d. 27 marts 2014

Søg Hele www: Kun danske sider:
   

Min hjemmeside om ølbrygning

 Brygning · Forhandlere · Guider · Gær · Humle · Malt · Maltekstrakt
Mine egne bryg · Mit brygudstyr · Opskrifter · Krydderier · Karbonering · Tilbehør ·
Beregninger for Refractometer ·
Omregning fra Oechsle - Brix - Babo mfl. · Omregningstabel fra Oechsle - Brix - Babo mfl. ·
Sådan rister du din egen malt
· Om de forskellige øltyper

Hvordan er det nu lige man gør


Danske
Ølguide rigtig godt forklaret
Rigtig god side med forklaring og billeder
En anden rigtig god side mere med forklaring og billeder
Typiske fejl-guide

Dansk hjælp til beercalc
Brygning med ølsæt
Håndbrygning
Bryggeguide videoklip
Bryggeri Clement
Larchris Bryggemetoder
Noget om hydrometer og alkohol %
Mere om alkohol % og beregning
Noget om Lovibond
Noget om IBU og EBC


Engelske
Brew Your One - Beer Magazine
How to brew - John Palmer - engelsk - rigtig god guide
Bryg i en sæk (brew in a bag)
Bryg i en sæk video (brew in a bag)
Hvor bitter skal en øl være
Øltype bitterhed BU/GU
Smagsprofiler

Find den rette strike temperatur
En anden side om: Find den rette strike temperatur

Ølbrygning er lige som alt andet i dag infiltreret med forkortelser og ting har deres egne navne. Jeg har samlet nogle af dem her og flere kommer til når jeg støder på dem:

BIB : brew in a bag - at fylde malten i en sæk før kogning
BU/GU: forholdet mellem bitterhed og alkohol, beskriver hvor bittert øllet smager
EBC : din øl´s farve. Lavt tal = lys, højt tal = mørk
FG : din øl´s restsukker/fylde. Lavt tal = tør, højt tal = sød/rund smag
IBU : din øl´s bitterhed. Lavt tal = svag bitter, højt tal = høj bitterhed
KEG : beholder til opbevaring af det færdige øl
OG : din ølmost´s sukkerindhold før gæring
SG : Specific Gravity - urtens vægtfylde inden gæring, fortæller noget om sukkermængden i urten
--OG og SG må vel så være det samme ???
--Jeg har en Öchsle måler liggende fra dengang jeg bryggede vin, den kan godt bruges til at måle vægtfylde i øl:
--SG skale : 1000-1010-1020-1030-1040-1050-1060-1070
--Öchsle do 0 - 10 - 20 - 30 - 40 - 50 - 60 - 70
URT : ølsuppens navn efter malten er siet fra

Alkohol % : kan beregnes med denne formel: (OG - FG)/7,4
Alpha % : udtryk for humlens bitterhed, jo højere tal des mere syre
Fermetering: selve gærings processen
Karbonering: bruset i øllet - opnås delvist ved at tilsætte sukker ved tapning på fad eller flasker.
Mæskning: kogning af den knuste malt for at trække sukkerstoffet ud.